Šešios klaidos, betonuojant šalto oro metu - Betono zona, UAB

Kategorijos

Sekite mus Facebook’e

Facebook Pagelike Widget

Šešios klaidos, kurių reikia vengti betonuojant šalto oro metu

Betonavimas šaltame ore

Betonavimas šalto oro metu, pagrindinės klaidos

Statybos pramonė dirba ištisus metus, o tai reiškia jog betonas yra klojamas bet kuriuo metų laiku. Todėl vykdant betonavimo darbus šaltuoju metų laiku, reikia imtis atsargumo priemonių, kad darbas būtų atliktas kokybiškai. Tad pažvelkime į šešias dažniausiai pasitaikančias klaidas betonuojant šaltu metų laiku:

Klaida #1: Betonavimas ant sušalusio grunto.

Jei grunto paviršius yra įšalęs, padengtas ledu ar sniegu, betonavimas negalimas. Išėjus pašalui iš grunto, jis suslūgsta, o kartu ir betonas, kuriam sėdant atsiranda įtampos, sukeliančios trūkius. Kai žalias betonas išpilamas ant įšalusio grunto, jo kietėjimas labai sulėtėja, o tai irgi gali būti plyšių priežastimi.

Klaida # 2: Leisti betonui užšalti.

Plastiškas betonas užšąla prie -4C° aplinkos temperatūros ir tada netenka daugiau nei 50% projektinio stiprio. Todėl labai svarbu apsaugoti plastišką betoną nuo užšalimo iki betonas pasiekia 3,5 MPa stiprį. Ypač svarbu apsaugoti dar plastišką betoną ir laikyti kiek įmanoma šiltesnėje aplinkoje, minimum +10°C. Tai galima pasiekti naudojant šildomus demblius ar šildytuvus.

Klaida #3: Neteisingai naudojami šildytuvai.

Norint išlaikyti plastišką betoną kaip minimum +10°C temperatūros, gera mintis yra naudoti šildytuvus. Tačiau, jei naudosite šildytuvus neteisingai, tai gali būti didelių nuostolių priežastimi. Pavyzdžiui, jeigu jūs naudojate kuru veikiančius šildytuvus, būkite tikri, jog yra gera ventiliacija. Priešingu atvėju, ore kaupiantis anglies dvideginiui, gali prasidėti cheminė karbonizacijos reakcija, kurios pasekmė dulkantis ir silpnas betono paviršius.

Klaida #4: Šaltų medžiagų, įrangos ir įrankių naudojimas.

Neužtenka palaikyti betono ir grunto šilumą. Būtinai reikia užtikrinti, jog betonavimo metu naudojamos statybinės medžiagos bei priemonės būtų šiltos. Pavyzdžiui, klojiniai, pamatų duobės, įrankiai, kurie bus naudojami klojant betoną, turi būti sušildyti bent iki 0°C.

Klaida #5: Nenuvertinkite dienos šviesos laikotarpio.

Žiemos mėnesiais diena kaip greitai prasideda, taip ir nejučia greitai baigiasi. Jei atliekate darbus ne pagal žiemos dienos šviesos eigą, jūs prarandate palankų laikotarpį, reikalingą kokybiškam betonavimui atlikti. Visada būkite suplanavę betonavimą dienos šviesos metu. Tai ne tik duoda taip reikalingos šviesos darbui atlikti, bet ir šiltesnę temperatūrą. Tačiau, jeigu būsite priversti betonuoti prieš saulėtekį ar po saulėlydžio, būkite pasiruošę gerą apšvietimą ir galingus šildytuvus.

Klaida #6: Betono hermetizavimas kai yra per šalta.

Daugelis betonavimo darbų rangovų hermetizuoja betoną, kai jis subręsta, arba rekomenduoja tai daryti užsakovui. Be abejo, betono hermetizavimas puikus dalykas, bet tai neturi būti daroma žemesnėje nei +10°C temperatūroje. Jeigu jūs betonuojate šaltu oru, būtinai susisiekite su betono hermetizavimo medžiagos gamintoju ir vykdykite jo rekomendacijas.

UAB Betono zona komanda gali pakonsultuoti visais betonavimo klausimais, susisiekite su mumis.